Make your own free website on Tripod.com

w e b l o g

archives


donderdag, juli 25, 2002

 
Op 10 juli 2002 om 4.45h is onze zoon Dirk Laurens geboren in de Clinica Cruz Azul te Maputo Mozambique.
Inmiddels zijn we twee weken verder en volgens tante Eline die op kraamvakantie is is hij al goed gegroeid. Dat doet een moederhart ook groeien want dat betekent dat ze het goed doet.
Dirk is een lekker kereltje, slapen gaat prima al wil hij liever onder de mensen zijn en lekker geknuffeld en rondgedragen worden. We verwennen hem dan ook schandelijk omdat vooral de jonge moeder nog niet goed tegen zijn gehuil kan en hem meteen zijn zin geeft, dat beloofd wat. De andere twee functionaliteiten - eten en poepen - gaan ook prima en we kunnen dus van een succes spreken. Soms vormt zijn mond een lachje en kunnen we zien hoe hij echt gaat lachen over een maand of zo.
Naast Eline zijn de kersverse jonge opa Rein en oma Ellen ook al op kraamvakantie geweest maar die zijn afgelopen maandag helaas weer terug gegaan naar Wageningen.
Gisteren was er een een borrel en heeft de kleine Dirk voor het eerst kunnen genieten van een fijn Mozambikaans bandje en bijbehorend borrelgepraat in de omgeving, hij vond het allemaal prima want hij zat heerlijk in de buikdrager tegen zijn moeder aan, katheleen kon op haar beurt hem weer apetrots aan iedereen die maar geinteresseerd was laten zien.
Vandaag zijn Eline en Katheleen naar het zwembad van Club Naval geweest en heeft Dirk voor het eerst een tijdje zon op zijn gezichtje gekregen. Verder vond hij het maar zozo en was pas echt tevreden als hij door Eline werd rondgedragen.
Nu ligt hij heerlijk te slapen op ons bed (zijn eigen wiegje is nog niet favoriet).
posted by katheleen poels 7:30 PM


woensdag, maart 13, 2002

 
ik ben zojuist lid geworden
posted by dp bruin 10:32 PM


donderdag, maart 07, 2002

 
bij de snoepjes en sigarettenboer
Langs de straten van Maputo zijn veel kleine verkopers die een tafeltje hebben met snoepjes en sigaretten die per stuk te koop zijn. Vlak bij SEED zijn er ook een paar en toe ik er een keer kauwgom kwam kopen waren er twee mannen in gesprek over het moeilijke leven van de laatste tijd, hetgeen een universeel sigarenboer gesprek is denk ik. De ene man verzuchtte: hoe kom ik nu weer aan brandhout, de stad is niet gemaakt voor ons afrikanen. Wat de andere klassiek beaambe met: hmmmm.
Vooral in de informele wijken rondom Maputo rondom Maputo wordt op hout of houtskool gekookt en niet op flessengas of elektrisch zoals in de stad zelf, dat is veel te duur. Buiten Maputo zie je langs de weg altijd stapeltjes hout te koop en grote zakken houtskool, de gelukkige die daar met en auto langskomt en dat mee kan nemen voor een goed prijs heeft een groot voordeel boven degene die dat niet kan en het in kleine duurdere hoeveelheden bij een tussenhandelaar in zijn wijk koopt. Brandstof is een groot probleem, men moet kunnen koken en het water koken (tegen de cholera) maar aan de andere kant is het jammer dat alle grote bomen in het zuiden van het land tot houtskool gestookt worden. Ik heb wel gehoord van pilot projectjes van parafine branders maar voor gemak komt de prijs en het traditionele, altijd zo gekookt - principe.
posted by katheleen poels 12:39 PM

 
Onzedelijk
Mijn collega Dalila gaat vaak rond half 11 - 11 koffiedrinken met vrienden (ja the good life) vaak komt ze dan terug met een leuk verhaal meestal vanuit het perspectief van de portugese mozambicaan.
Een vriendin van haar had een bekeuring gekregen voor fout parkeren en was vandaag keurig naar het politie kantoor gegaan om te betalen. Daar aangekomen werd ze voor dat ze kon betalen weer weggestuurd omdat ze - gekleed in een knielange rok en een hemdje - onzedelijk gekleed zou zijn.
En dat in een land waar de jonge vrouwen zeer formhugging gekleed zijn en het standaard topje geen rug en een blote navel heeft.
posted by katheleen poels 12:21 PM

 
ik ben op dit idee gekomen via bieslog van wim de bie. hij is verhuis naar het volgende adres
Bieslog
maar was voorheen te vinden op: http://wimdebie.blogspot.com
posted by katheleen poels 10:02 AM

 
Boiler
De boiler is al een tijdje stuk en nu hebben we alleen koud water in huis. Dat gaat nu wel omdat het hartje zomer is en lekker warm maar op een gegeven moment hebben we weer warm water nodig. We hadden al iemand (via SEED) in huis gehaald en die heeft de boiler van de muur afgehaald en verder alle aansluitslangetjes e.d. meteen gesloopt. We hebben hem maar niet meer teruggevraagd. Afgelopen weekend gingen we met de boiler naar de winkel waar onze klusser van December 2000 hem gekocht zou hebben. Veel winkels vinden garantie en zo onzin hier dus toen de indiase winkel man een beetje moeilijk keek naar het bonnetje en het met zijn collegas ging overleggen dachten wij: nou als je niet wilt dan hoef je geen smoesjes te verzinnen. Maar het bleek sterker dan dat, onze boiler komt helemaal niet van die winkel maar wie weet waar vandaan en op het bonnetje hebben ze de stempel van de winkel gezet. De winkelman was erg geinteresseerd in onze klus man Batista en heeft ons gevraagd hem mee naar de winkel te nemen om hem eens stevig aan de tand te voelen. Om het helemaal af te maken zei de winkelman dat we ook nog veel te veel betaald hadden en een B-merk gekregen hebben. Na dit gezellige nieuws hebben we de heel water quest maar weer even stopgezet en gaan nu op zoek naar onze vriend Batista die dit maar moet gaan oplossen, ik heb er een hard hoofd in.
posted by katheleen poels 8:39 AM


woensdag, maart 06, 2002

 
Zimbabwe en Botswana
In december en januari zijn we met de landcruiser op vakantie geweest naar Zimbabwe en Botswana (alwaar ook Rein en Nanda waren en ook Maaike en Wouter). We hebben een fantastische trip gemaakt via Bulawayo en het Matopos park en zijn balancing stones, door naar Botswana waar we een mooie ronde gemaakt hebben langs de Makghadighadi Pans (opgedroogde zout meren), en het ultieme uit de krachten gegroeide pleisterplaats Maun naar de Okavango Delta, Safubi en Chobe National Park. De laatste drie parken zitten vol met wild en we hebben onze lol opgekunt aan olifanten, buffels, nijlpaarden, giraffen, zebras en andere hoefbeesten, leeuwen en zelfs een luipaard. Alleen de cheetah heeft zich niet willen laten zien. Terug weer via Zimbabwe we hebben Maaike en Wouter door Victoria Falls gesleept zonder dat ze de vallen hebben mogen bekijken, we hadden haast want waren twee dagen later dan gepland (achterstallig autoonderhoud) en zijn naar Zuid Afrika en door het Kruger heengeraced naar Mozambique. De afstanden zijn groot en wij schatten ze vaak wat positief in.
posted by katheleen poels 6:59 PM

 
goed voor degenen waar we alweer een tijdje geen contact meer mee gehad hebben even een stand van zaken, we zijn nu wat meer dan anderhalf jaar in Maputo, we werken nog steeds bij dezelfde bazen, katheleen bij SEED bij de afdeling water en dp bij KPMG de consultants afdeling, de planning was oorspronkelijk om twee jaar te blijven maar we stellen vertrek even uit omdat we (precies als we hier twee jaar zijn) een baby verwachten. Deze levensveranderende happening gaan we hier laten plaatsvinden en even rustig aan wennen om daarna waarschijnlijk weer terug te gaan naar Nederland. Ik moet zeggen dat ik de nederlandse familie, vriendjes en vriendinnetjes hier toch wel mis dus heel veel langer zal het waarschijnlijk niet meer duren. Verder willen we natuurlijk nog uitgebreid genieten van Mozambique en omgeving want er is nog erg veel te doen wat wij niet gedaan hebben en nog wel graag willen.
posted by katheleen poels 6:52 PM


This page is powered by Blogger. Isn't yours?